Mandle natural
Detailní popis produktu
Uvnitř peckovic najdeme zploštělé semeno s dírkovaným povrchem, které skrývá oblíbená jádra mandlí. Stejně jako lískové či vlašské oříšky patří tedy mandle mezi skořápkové plody.
Mandle se pěstují v subtropech a v teplých oblastech mírného pásu. Největšími producenty jsou v současné době Spojené státy americké (především Kalifornie), Španělsko a Írán. Ohledně místa původního výskytu mandlí se dodnes spekuluje, ale pravděpodobně pochází z oblasti západní Asie. S mandloní se však můžeme setkat i na jihu Moravy. Zde se vyskytuje převážně mandloň nízká (Amygdalus nana), keř, který dorůstá do výšky přibližně jednoho metru a dnes patří ke kriticky ohroženým druhům.
Použití
Mandle se pro svou výživovou hodnotu a kulinářské vlastnosti staly jedinečnou potravinou se širokým uplatněním. Můžeme jimi ochutit snídaňovou kaši, smoothies, slané pokrmy, přidat je do těsta či jako ozdobu při pečení (doporučujeme využít i mandle plátky, hranolky, kousky či mandlovou mouku), vyrobit si domácí marcipán, mandlové máslo či mléko, ale moc si na nich pochutnáme i přímo z pytlíku. Často se také můžeme setkat s mandlovým olejem, který se využívá nejen v gastronomii, ale také k masážím či při výrobě kosmetiky.
Složení
Mandle 100%
Nutriční hodnoty ve 100 g
Energetická hodnota: 2407 kJ/575 kcal
Bílkoviny: 21,22 g
Tuky: 49,42 g
Nasycené mastné kyseliny: 3,73 g
Sacharidy: 21,67 g
Z toho cukry: 3,9 g
Vláknina: 12,2 g
Sůl: 2,5 g
Vápník: 264 mg, Železo: 3,72 mg, Fosfor: 484 mg, Selen: 2,5 μg, Hořčík: 268 mg, Draslík: 705 mg
Skladování
Skladujte v teplotě do 25°C
Země původu
USA/Kalifornie
Doplňkové parametry
Kategorie: | Potraviny |
---|---|
Za 100g: | 36,-Kč |